Janovics Vizuális – és előadóművészeteket kutató központ


A Janovics vizuális – és előadóművészeteket kutató központ a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karához tartozik. Célja az interdiszciplináris kutatások előmozdítása az előadó- és képernyőművészet területén: színház, előadóművészet, film, televízió és médiatudomány. A központ e művészetek és a jelenkori társadalom párbeszédének kutatásával foglalkozik. Olyan projekteket támogat, mint a színházi és filmes recepciót; a kulturális fogyasztást a digitalizáció kontextusában; a színház, a film, a televízió és a digitális média ikonográfiáját; a film, a televízió és a színház kapcsolatát az új médiával; a digitális terjesztést; valamint a színház és a vizuális antropológiát. Támogatja továbbá azokat a projekteket, amelyek a kultúra intézményrendszerét, a szórakoztató és filmes intézmények működésére és finanszírozására vonatkozó jogszabályokat, valamint a fenntartható kulturális menedzsmentet közelítik meg a területen.

 

A Janovics Központ a Színház-, Film- és Előadóművészeti Tanulmányokért magasabb színvonalon folytatja a 2007-ben indított “Vlad Mugur” Színház-, Film- és Médiaügyi Kutató- és Alkotóközpont tevékenységét. A Vlad Mugur központ eddig számos munkacsoportnak adott otthont a színház, a film és a média történetével, elméletével és gyakorlatával kapcsolatban. Továbbá hatásos kutatásokat folytatott, következetesen nagy visszhangot kiváltó nemzetközi konferenciákat szervezett, és kollektív és egyéni köteteket jelentetett meg, amelyeknek neves hazai és külföldi kiadók adtak otthont. Végűl a Studia UBB Dramatica című, kétévente megjelenő tudományos folyóiratot is szerkesztette. Az átszervezés és átnevezés a tagok azon vágyára reagál, hogy kutatásaiknak szélesebb nemzetközi visszhangot adjanak, hangsúlyozva azok interdiszciplináris és multikulturális jellegét.

A központ egy kolozsvári színész, film- és színházrendező nevét viseli. Janovics Jenő a régió filmgyártásának úttörője volt, 1913-ban készítette első filmjét, A sárga csikó című alkotást, majd megalapította az első helyi filmstúdiókat, a Corvinát (1915) és a Transsylvania Filmet (1917).

Vezetőség: A Központot Miruna Runcan (színháztudományi professzor) és Constantin Parvulescu (film- és médiatudományi rangidős kutató) vezetik.

 

Alapító Tagok:

Horea Avram Phd,

Bátori Anna Phd,

Ana Grgic Phd,

Anca Hațiegan Phd,

Liviu Malița Phd, egyetemi tanár

Cristina Modreanu – kutató

Laura Pavel  Phd, egyetemi tanár

Tompa Andrea Phd, adjunktus

Claudiu Turcuș  Phd, dékánhelyettes

 

Klaus Obermaier és az Ars Electronica Futurelab, „Megjelenés” című munkája(2004-2013)