Rendezőképzés

RENDEZÉS (ROMÁNUL)


A magas színvonalnak és a leendő színházi rendezők képzésében részt vevő tanári kar igényességének köszönhetően a Színház és Televízió Kar által kínált program nyitott, az európai és a világszínház új irányzatai felé orientált jellegű. A kolozsvári színházrendező szak a tantervi kurzuson kívül a színházi munkára felkészítő tevékenységek gazdag palettáját kínálja hallgatóinak workshopok, konferenciák, rendezői asszisztencia, alkotótáborok, színházi fesztiválok formájában. A rendezőhallgató egyénileg és együtt is készülhet a leendő színészekkel és drámaírókkal, velük együtt vizsgaelőadásokat hoz létre a féléves tanulmányi témák alapján, klasszikus, modern és kortárs szövegek felhasználásával. A tanulmányok egy darab hivatásos (állami vagy független) színházban való színrevitelével zárulnak, amely előadás a befogadó színház évadjának részét képezi.

A színházrendező szakon végzettek között a romániai színházi életben és külföldön is elismert rendezők vannak. Közülük a következőket említjük: Radu Afrim, Diana Aldea, Gelu Badea, Botos Balint, Ovidiu Caiața, Marius Costache, Diana Dragoș, Eugen Făt, Alexandra Felseghi, Andrei Măjeri, Cosmin Matei, Muriel Manea, Răzvan Mureșan, Radu Nica, Leta Popescu, Cristian Nedea, Victor Olăhuț, Vadas László.

KARRIERKONSTRUKCIÓ:

  1. színházrendező;
  2. az előadáselmélet, az esztétika és a színháztörténet kutatója;
  3. előadóművészeti esztétika, színháztörténet és előadóművészet tanár a középiskolai oktatásban (IX-X. osztály) és a középfokú oktatás előadóművészeti és színjátszó kurzusain;
  4. világítástervező