2024

Rendezvénysorozatunk eseményei június 3-29. között kerülnek megszervezésre. Az idei kiadás címe a (Pro)Testing Art, szervezője pedig a Színház és Film Kar, valamint a Színház és Film Kar Hallgatói Egyesülete.
Fesztiválunk ünnepélyes megnyitójára június 3-án (hétfőn) 11 órától kerül sor karunk udvarán.
A Színházi Intézet, valamint a Magyar Színházi Intézet hallgatói és végzettjei összesen 30 színházi produkcióval (előadással, felolvasószínházzal és egyéni előadással) készülnek, amelyek egyetemünk stúdiótermeiben, valamint a Maidan Alkotói Központban, a Reactorban, a ZIZ-ben és a Lucian Blaga Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.
A Film és Média Intézet, valamint a Magyar Film és Média Intézet diákjai és vezetői fotókiállítással, a végzős hallgatók rövidfilmjeinek – két napos – bemutatójával, egy digitális művészeti kiállítással, valamint a Kék bolygó című dokumentumfilm különleges vetítésével készülnek. Az események az Art Melange Galériában, az Arta Moziban, a Mărăști Moziban, a Cosmic House-ban és a T23-ban zajlanak majd.
A fesztivál különleges eseményei közé tartozik a FEM100: Feminista drámaírások a perifériáról című konferencia, amelyet Silvija Jestrovic (Warwick Egyetem, Egyesült Királyság) tart, valamint az a könyvvásár, ahol a Színház és Film Kar közösségének legújabb kiadványai kerülnek bemutatásra. Végezetül pedig mindenképp említésre érdemes az az évzáró ünnepség, ahol az idei végzős hallgatókat ünnepelhetjük majd.
A részletes program e levél mellékleteként található. További információk az eseményekről és a foglalásokról a Színház- és Film Kar honlapján, valamint a kar és az intézetek közösségi média oldalain (Facebook-on és Instagram-on) lesznek elérhetők.
Köszönjük partnereinknek – a Maidan Kreatív Központnak, a Reactornak, a ZIZ-nek, a Lucian Blaga Nemzeti Színháznak, az Art Melange Galériának, az Arta Mozinak, a Mărăști Mozinak, a Cosmic House-nak és a T23-nak – a támogatásukat!

2023

Facultatea de Teatru și Film Cluj, România organizează, ca în fiecare an, GALACTORIA – manifestare anuală a absolvenților, desfășurată la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. Anul acesta ne-am dori ca acest eveniment să capete amploare prin crearea unor noi secțiuni care să integreze nu numai mișcarea teatrală din țară ci și cea din afara granițelor.

Gândită ca strategie de promovare a facultății noastre. secțiunea “Mâine” propune invitarea spectacolului câștigător (sau al unui spectacol reprezentativ) al ediției din acest an a Festivalului de teatru pentru liceeni.
“Și eu am fost aici” implică invitarea unui spectacol care are în distribuție sau are creatori, alumni ai facultății noastre: regizori, coregrafi, actori. Anul acesta, spectacolul ales este METAMORFOZE, spectacol al teatrului din Satu-Mare.
Secțiunea “ConnActing” – implică invitarea unor spectacole ale unor alte instituții de învățământ superior de specialitate, una din țară și două din afara ei. Anul acesta, în alegerea nostră intră UNATC București, Accademia Nazionale d’Arte Dramatica Silvio d’ Amico, Roma, Italia și Academia Athanor, Germania.
Suntem siguri că aceste întâlniri vor fi o explozie de prospețime, un prilej de conexiuni reale și efervescente între exponenți ai acestei generații de actori, o punere în paralel a metodelor, un moment de discuții și poate clarificări ale conceptelor de bază ale acestei meserii vocaționale.

Suntem perfect conștienți că acest proiect este extrem de ambițios și frizează utopia – dar ce poate fi mai propriu actorului decât visarea îndrăzneață?

2022

A Színház és Film Kar május 21 és június 29. között tartja a Végzősök Gáláját.  Változatos és jelentős számú rendezvény várja az érdeklődőket: előadások, filmbemutatók, filmes műhelyek, kiállítás vagy interaktív installációk, volt hallgatóinkkal való találkozók, szakmai jellegű tapasztalatcserék, kötetlen foglalkozások, melyek Karunk hallgatóinak színes művészeti tevékenységét ismertetik.

A rendezvénysorozat lehetőséget nyújt alapképzésen és mesterképzőn tanuló hallgatóinknak egyaránt, hogy művészeti, kritikai és akadémiai képességeiket a BBTE tágabb szakmai közösségének is megmutassák.

A járványhelyzet megrendítette a színházi és filmes világ alkotóit, producereit, művészeit, kritikusait, és minden művészetet, mely zárt térben valósul meg. Újra fel kellett fedeznünk azt, hogy ilyen körülmények között mi módon lehet kultúrát alkotni/fogyasztani. Az oktatási folyamat ugyan sérült ebben a folyamatban, viszont a virtuális térben történő képzés tanulságokkal is járt.

A Magyar Színházi Intézet június 21-23. között ünnepli ballagó növendékeit, ezt követően pedig sor kerül a Magyar és Román Film és Média Intézetek ünnepségsorozatára is (június 27-29. között).

A május 21 – június 29 között zajló ünnepségsorozat teljes programját karunk honlapján illetve a Facebook-on is követhetik.