Film- és tévérendezés

 

FILM- ÉS TÉVÉRENDEZÉS


A Filmművészet, fotóművészet, média szak az elméleti kurzusokat számos gyakorlati műhellyel kombinálja, így a hallgatók komplex szakmai képesítést szerezhetnek a televíziós, a média- és a filmprodukciók területén.

A tanulmányok első évében az általános elméleti és gyakorlati képzés elvégzése után a hallgatók választhatnak a négy szakirány közül.  Mindegyik szakiránynak vannak sajátos célkitűzésekkel rendelkező tárgyai, de vannak közös alaptárgyak is. A gyakorlati, művészeti és interdiszciplináris készségek, például a csapatmunka elsajátítása több szaktantárgy közös témáinak tanulmányozásával valósul meg, amit a képzés ezen szakasza fő céljának tekintünk. Így minden hallgatónak, függetlenül a választott szakiránytól, lehetősége lesz több médiaműfajjal is megismerkedni, összetettségük sorrendjében.  A szakunkon végzettek érdeklődési körébe tartoznak a következő területek:

  • televíziós produkciók: dokumentumfilmek, hírek, hírműsorok, talk show-k, tévéjátékok és egyéb televíziós műsorok;
  • moziforgalmazásra szánt produkciók: játékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek;
  • multimédiás produkciók: zenei videó, kísérleti film, reklámfilm, videoinstalláció és más hibrid műfajok.

A film- és televíziós rendezői szakirány a játékfilmes, dokumentumfilmes és televíziós produkciók rendezői technikáira jellemző filmes szemantikai elemek, elmélet és gyakorlat tanulmányozásával foglalkozik. Ezen a területen a készségek elsajátítása egyrészt a rendezőnek a színészekkel és a produkciós csapattal való kapcsolatára összpontosítva, másrészt a különböző típusú forgatókönyvek szerzői elképzeléseinek kidolgozásával történik. A szilárd filmes kultúra megalapozása, valamint a kreativitás és a kezdeményezőkészség fejlesztése a fő szempontjaink a leendő rendezők képzésében. A hallgatók az általuk választott pályán az alkotások megvalósítása érdekében képesek lesznek a művészeti projektek vezetésére és a produkciós csapatok koordinálására.

KARRIERKONSTRUKCIÓ

Stúdiórendező (COR-kód: 265412), videóriporter – felsőfokú végzettség (COR-kód: 265442), művészeti rendező (COR-kód: 265410), televíziós producer (COR-kód: 265432), vezető filmgyártási titkár (COR-kód: 265415).