SZÍNHÁZ [MAGYAR]

A magyar nyelvű színészoktatás intézményes, kolozsvári kezdeményei a 19. századra nyúlnak vissza. Az 1819-ben alapított Kolozsvári Zenekonzervatóriumban folyó oktatás részben a színész utánpótlást is biztosította – ennek tanárai között Déryné operaénekesnőt és színésznőt is ott találjuk (1823–1826).

A két világháború közötti magán színiiskola és a második bécsi döntést követő államilag finanszírozott és a Kolozsvári Nemzeti Színház mellett létrejött hároméves színitanoda (1941–1944) után 1946-ban Románia királya, I. Mihai által ellenjegyzett törvényrendelet mondta ki a Magyar Zene- és Színművészeti Konzervatórium kolozsvári létrejöttét. A Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet 1950–54 között, négy évig Kolozsváron működött két tagozattal: román nyelven színművész szakon, a magyar tagozat keretében színművész és rendező szakon folyt a képzés. Ezt az Intézetet 1954-ben Marosvásárhelyre helyezték át.

 

Kolozsváron 1992-ben létesült újra magyar nyelvű színházi felsőoktatás a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, a Színházi Tanszéken, melyet 1991-ben dr. Ion Vartic és dr. Marian Papahagi professzorok hoztak létre.

 

A Tanszék 2005-ben alakult önálló Színház és Televízió Karrá, a Bölcsészkarról székhelyét előbb a Tanítók Háza a Lucian Blaga Nemzeti Színház mögött található  Tanítók Házába, majd 2007-től a Farkas utca (ma Kogălniceanu) 4. szám alatti, egykori Karacsay-házak ingatlanba, jelenlegi helyszínére téve át. A magyar és román nyelvű színművész, színháztudomány és román nyelvű színházrendező képzés mellett az egyetem 2004-től Film, fotó, média szakkal bővült, 2008-tól ez utóbbi  szak magyar nyelven is működik. Az alapképzés mellett végzőseink több képzési szakiránnyal bíró magiszteri képzésen folytathatják tanulmányaikat. 2008-tól doktori képzés is folyik a Karon. A következő egyetemi tanárok vezetnek doktori kutatásokat: Bács Miklós, Hatházi András, Mihai Măniuţiu, Laura Pavel-Teutișan, Marian Popescu, Miruna Runcan,  és Visky András.

 

Az intézmény az évek során az ország egyik legfontosabb színházi iskolájává nőtte ki magát, az itt szerzett oklevelet Európa bármely országában elismerik. Az intézmény sok erdélyi magyar színházzal és színtársulattal, illetve a Kolozsvári Televízióval működik együtt. Egykori hallgatóink nemcsak az erdélyi magyar hivatásos színházak társulatának megbecsült tagjai, hanem jó néhány hajdani hallgatónk dolgozik a magyarországi színházi és kulturális életben is. Végzett hallgatóink közül többen jelentős szakmai díjban részesültek (Uniter-díj, Filmszemle legjobb alakításának díja), színház- és kulturális intézményvezetők, egyetemi oktatók, rádió-, tévé- és lapszerkesztők, kritikusok, dramaturgok, szakmai rangra szert tevő színházcsinálók. Pályájuk, sikereik is bizonyítják a Karunkon folyó oktatás jelentőségét.

GALÉRIA