TANÁROK

INTÉZETVEZETŐ

Dr. CSIBI László, adjunktus

CSIBI László, PhD 

Adjunktus 

laszlo.csibi@ubbcluj.ro 

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televizió karán végzett Film és Média szakon. Televíziós munkái mellett számos dokumentumfilm (Nussbaum 95736Édes Erdély, itt voltunk) és videoklip szerkesztője, operatőre, rendezője. Díjazott alkotásai neves hazai és nemzetközi fesztivál műsorában kerültek bemutatásra. A BBTE Bölcsészettudományi Karán a Hungarológiai Tanulmányok Doktori Iskolájában szerzett doktori címet „Gróf Teleki Samu Afrikában. A felfedezőút írásos és képi hagyatéka” című tézisével. Teleki Samu gróf afrikai expedíciójának dokumentumai mellett filmes munkái és kutatásai középpontjában az erdélyi kortárs fotó-történet (sajtófotó és fotókörök) és oral historygyűjtések állnak.   

Televíziós tapasztalatot a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának riportereként, valamint a Digi24 kolozsvári területi stúdiójának vágó- és hangmérnökeként szerzett. Számos hazai színházi és táncszínházi előadás közreműködője, video-projekciók szerzője.  

A kolozsvári és környékbeli középiskolások filmes képzését koordináló Kolozsvár Filmműhely alapítója, szakmai vezetője. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán. 

 

Oktatott tárgyak: Fotográfia (1), Fotográfia (2), A film és televízió kép alapjai, A dokumentumfilm készítés alapjai.  

Link CV: http://thesilentgroup.com/cv/csibi_laszlo.pdf 


 Fogadóórák: Kedd 11-12, 31-es terem, Farkas utca 4. szám

FŐÁLLÁSÚ OKTATÓK

Dr. M. TÓTH Géza DLA, egyetemi tanár


M. TÓTH Géza, PhD

Egyetemi tanár, filmrendező, 

geza.toth@ubbcluj.ro  

 

Tóth Géza Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, a KEDD Animációs Stúdió alapítója, a Színház és Filmművészeti Egyetem volt rektora. Munkái számos művészeti területet fednek le, kezdve az animációtól (Ikarosz, Maestro, Bogyó és Babóca) a színházi produkciókon át (A kékszakállú herceg vára, Rajna kincse), egészen a televíziós reklámokig és illusztrációkig. Filmjeit több, mint kétszáz díjra jelölték, s a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon díjazták.Maestrocímű alkotását az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte. Az International Academy of Television Art and Sciences tagja.  

 

Oktatott tárgyak: Speciális effektusok, Animációs technikák, A rendező munkája a filmszínésszel (mesteri), Rendezői gyakorlat a kisjátékfilmben (mesteri). 


Fogadóórák: 

 

Dr. FELMÉRI Cecilia, egyetemi docens

dr. Felméri Cecilia 

egyetemi docens

cecilia.felmeri@ubbcluj.ro

 

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen megszerzett jogi diploma után a kolozsvári Sapientia Egyetemen diplomázott filmrendezésből. A bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Filmművészeti Egyetemen folytatott mesteri tanulmányokat filmrendezésből, és a Babes-Bolyai Tudományegyetemen doktorált. 2008-2023 között a kolozsvári Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média tanszékének oktatója. Az Erdélyi Magyar Filmszövetség alapító tagja és alelnöke.

Első nagyjátékfilmje a Spirál (2020) a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a zsűri különdíját, majd több mint húsz A-kategóriás és egyéb elismert nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Limában fődíjjal tüntették ki, a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíjával, elnyerte a Kovács László – Zsigmond Vilmos Operatőri Filmfesztiválon a Legjobb játékfilmért járó operatőri díjat, a Magyar Filmkritikusok operatőri díját, és a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál operatőri díját. Moziforgalmazásba került Magyarországon és Romániában, jelenleg pedig a magyar és a román Netflixen is látható.

Korábbi alkotásai Boldogságpasztilla (kisjátékfilm, 2012), Végtelen percek (kisjátékfilm, 2011), Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), Kakukk (kisjátékfilm, 2008), stb. számos nemzetközi filmfesztiválon versenyeztek, pl.: a Locarnói Filmfesztivál, az AFI (American Film Institute) Fest, a Varsói Filmfesztivál, a Mar del Plata Filmfesztivál, a DokLeipzig, a Transilvania Filmfesztivál, stb. Kisfilmjeivel több, mint 30 díjat nyert, mint például a Canal+ díj a Cinemeden, a Legjobb román animációs film díja az Animesten, A jövő reménysége díj a legjobb magyar kisjátékfilmnek a Cinefesten, a Legígéretesebb fiatal tehetség díja a Magyar Filmszemlén, a Zsűri különdíja a Transilvania Filmfesztiválon, stb. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo).

Dr. VIRGINÁS Andrea, egyetemi docens

dr. Virginás Andrea

egyetemi docens

andrea.virginas@ubbcluj.ro

(Magyar–angol bölcsészettudományi BA – BBTE, Kultúra- és irodalomelméleti MA – BBTE, Társadalmi nemek tanulmánya MA – CEU & New York State University, Irodalom- és kultúratudományi PhD – Debreceni Egyetem, Mozgókép és média Habilitáció folyamatban – BBTE) a kolozsvári Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója, 2023-tól a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának egyetemi docense. Érdeklődési és kutatási területe: kultúratudomány, filmtudomány, médiatudomány, illetve műfajok, sztereotípiák, narratív, mediális és emlékezeti struktúrák. Posztdoktori kutatási projektje: The Role of Generic Panels in European Small Cinemas (CNCS-UEFISCDI – Román Tanügyminisztérium, 2013–2015). 2021 és 2024 között az MTA Bolyai János ösztöndíjas kutatója, témája: A közösségi traumatizáltság játékfilmes feldolgozásai a kortárs európai filmben: a mediatizált közösségi emlékezet egy lehetséges modellje; 2022 és 2024 között a Cultural Traumas in European Small National Cinemas című csoportos kutatás vezetője (Román Kutatási, Innovációs és Digitizációs Minisztérium, CNCS-UEFSICDI); 2023 és 2027 között az AGE-C: Ageing and Gender in European Cinema (Volkswagen Stiftung) című kutatási projekt romániai kutatója. Legutóbbi kötetei: Virginás Andrea (ed.): Cultural Studies Approaches in the Study of Eastern European Cinema: Spaces, Bodies, Memories. Newcastle-upon-Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2016; Film Genres in Hungarian and Romanian Cinema: History, Theory, Reception. Lanham, Boulder, New York, London: Lexington Books, 2021.


Fogadóórák: kedd 12:00-13:00, 10-es terem (előzetes egyeztetés szükséges emailben)

Dr. ZÁGONI Balázs, egyetemi docens

ZÁGONI Balázs, DLA

egyetemi docens

balazs.zagoni@ubbcluj.ro 

 

Zágoni Balázs szakterületei a forgatókönyvírás és az egyetemes filmtörténet. Emellett könyveket ír, és filmeket rendez.  

Doktori címét 2012-ben szerezte meg a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen, a kortárs európai és hollywoodi forgatókönyvírást összehasonlító disszertációjával.  

2000-ben egyik alapítója volt a Filmtettnek, a kolozsvári székhelyű filmes szakfolyóiratnak, majd az ebből létrejött Erdélyi Filmes Portálnak, a Filmtett tábornak és a Filmtettfesztnek.   

Olyan dokumentumfilmeket is rendezett, mint A püspök reggelije (2018) és a Képzelt forradalom (2005). Utóbbi összesen három hazai és külföldi díjban részesült. Tagja volt a Román Nemzeti Filmközpont igazgatótanácsának, valamint több hazai és nemzetközi filmfesztivál zsűrijének.  

Számos film- és televíziós témájú cikket publikált, emellett tizenhárom fikciós és ismeretterjesztő könyvet írt gyermekek és fiatalok számára. A Gömb (Fekete Fény -1) című sci-fi fantasy regényét 2019-ben az Év Ifjúsági Könyvének választották Magyarországon.  

 

Oktatott tárgyak: A film és televízió története (1)A film és televízió története (2)A film és televíziós forgatókönyvírás alapjai, Kreatív írás. 


Fogadóórák: Hétfő 18-19, 43-as terem, Farkas utca, 4. szám

Dr. CSIBI László, adjunktus

CSIBI László, PhD 

adjunktus 

laszlo.csibi@ubbcluj.ro 

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színház karán végzett Film és Média szakon. Televíziós munkái mellett számos dokumentumfilm (Nussbaum 95736Édes Erdély, itt voltunk) és videoklip szerkesztője, operatőre, rendezője. Díjazott alkotásai neves hazai és nemzetközi fesztivál műsorában kerültek bemutatásra. A BBTE Bölcsészettudományi Karán a Hungarológiai Tanulmányok Doktori Iskolájában szerzett doktori címet „Gróf Teleki Samu Afrikában. A felfedezőút írásos és képi hagyatéka” című tézisével. Teleki Samu gróf afrikai expedíciójának dokumentumai mellett filmes munkái és kutatásai középpontjában az erdélyi kortárs fotó-történet (sajtófotó és fotókörök) és oral historygyűjtések állnak.   

Televíziós tapasztalatot a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának riportereként, valamint a Digi24 kolozsvári területi stúdiójának vágó- és hangmérnökeként szerzett. Számos hazai színházi és táncszínházi előadás közreműködője, video-projekciók szerzője.  

A kolozsvári és környékbeli középiskolások filmes képzését koordináló Kolozsvár Filmműhely alapítója, szakmai vezetője. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán. 

 

Oktatott tárgyak: Fotográfia (1), Fotográfia (2), A film és televízió kép alapjai, A dokumentumfilm készítés alapjai.  

Link CV: http://thesilentgroup.com/cv/csibi_laszlo.pdf 


 Fogadóórák: Kedd 11-12, 31-es terem, Farkas utca 4. szám

Dr. KATONA József, adjunktus

KATONA József, PhD 

adjunktus 

iosif.katona@ubbcluj.ro  

Zenés-színház rendező.  

Doktori fokozatát – A mozarti dramaturgia esztétikája. Kortárs szemléletek – a kolozsvári Zeneakadémián szerezte.  

Hazai, illetve nemzetközi színházi, operai előadásokat, valamint zenés gyerekdarabokat rendezett. Huszonhárom éves egyetemi oktatói és harmincegy éves rendezői tapasztalattal rendelkezik. Több, mint harmincnégy éve foglalkozik kulturális menedzsmenttel. Ötvenegy éves gyakorlati tapasztalata során zenei kompetenciáját is felhasználta: huszonöt évig aktív zenészként dolgozott.  

Franciaországban és Németországban szakosodott a művészeti és kulturális Intézmények menedzsmentjének tanulmányozására.  

Két mesterkurzuson vett részt Andrei Șerban rendezővel. Szakmai továbbképzését Vincent Liottaval, az Indiana University professzorával végezte. Fél szemesztert tanult a budapesti Színház- és Filmművészeti Akadémián..  

Számos tudományos értekezletet, fesztivált, szakmai versenyt, kiállítást, workshopot és mesterkurzust szervezett.  

Tudományos kutatásai a kulturális menedzsment, a filmzene és a zenés film, az összehasonlító esztétika, valamint a szakmai etika területeit fedik le.  

 

Oktatott tárgyak: Audiovizuális Menedzsment és Marketing, Etika és törvénykezés az audiovizális médiában, A diplomamunka megírásaFilmzene (mesteri)Videoklip és zenés film (mesteri)A vizsgafilm elkészítése és a záródolgozat megírása (mesteri). 


Fogadóórák: Kedd 13-14, 36-os terem, Farkas utca, 4. szám.

Dr. MAKKAI Júlia Anna, adjunktus

MAKKAI Júlia Anna, PhD 

adjunktus

julia.makkai@ubbcluj.ro 

 

 

Makkai Júlia Anna kommunikációs szakember. Fő szakterülete a PR (Public Relations) és Branding.   

PhD-fokozatát a BabeșBolyai Tudományegyetem Hungarológiai Tudományok Doktori Iskolájában szerezte bölcsészet- és kommunikációtudományok területén. Tanulmányai alatt kutatói munkát folytatott a párizsi UPECUniversité Paris-Est Créteil egyetemen. Az alap- és mesterképzést a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán végezte.  

Tudományos szakterületéhez tartoznak   a  reprezentáció-elemzés és térség-márkázás mellett  az alkalmazott kommunikáció (PR, branding), az új televíziózás (streaming), valamint GDPR és digitális adatvédelem.  

2013 óta dolgozik egyetemi oktatóként a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetében, valamint 2020 októberétől a BBTE Színház és Film Karán.  

 

Oktatott tantárgyak: A filmgyártás menedzsmentje, Kommunikációelmélet, Audiovizuális jogszabályok és etika, Új média.  

Dr. ORBÁN Katalin, adjunktus

ORBÁN Katalin, PhD 

adjunktus 

katalin.orban@ubbcluj.ro  

 

Orbán Katalin szakterülete a médiakutatás, azon belül is a román közmédia területi stúdióinak médiatörténeti kutatása; illetve a nem-verbális kommunikáció vizsgálata a képernyőn (film és televízió vonatkozásában). A televíziós műfajok (hír, riport, portréfilm, televíziós dokumentumfilm) szakértője, a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójának főmunkatársa, szerkesztő-műsorvezetője.   

Doktori fokozatát  melyet A Román Televízió területi stúdióinak szerepe. Esettanulmány: RTV kolozsvári stúdió (TVR Cluj) című disszertációjával szerezte  a BBTE Hungarológiai Doktori Iskolájában védte meg. A BBC, valamint a Duna Televízió mesterkurzusain vett részt, s újságírói szakosodása mellett filmelméletet is tanult. Az online, írott, valamint audiovizuális médiában egyaránt dolgozott, vezetői pozíciót betöltve a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójánál. Egyetemi oktatói karrierjét 2014-ben kezdte. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán is.  

Produkciós vezetője és felelőse a Kar diákjaival együtt szerkesztett Fecni című riport-magazinnak, amely a Román Televízió kolozsvári területi stúdiója magyar adásán látható. 

 

Oktatott tárgyak: Audiovizális produkció: portréfilm, Televíziós riport, Nonverbális kommunikáció az audiovizuális médiában. 


Fogadóórák: Kedd 13-14, 38-as terem, Farkas utca, 4. szám

Dr. VENCZEL Péter, adjunktus

VENCZEL Péter, PhD 

adjunktus 

petru.venczel@ubbcluj.ro  

 

Venczel Péter szakterületei a zeneszerzés, Sound Design, s a foley. Emellett ügyelő, operettszínész, rendező és segédrendezői feladatokat is ellát.  

Doktori címét 2016-ban szerezte meg A hangsáv funkcionalitása a filmben és színházban című doktori disszertációjával.  

Számos musical, rockopera, színházi, balett és filmzene zeneszerzője, megannyi hangmesteri és hangmérnöki munka fémjelzi munkásságát. Az ő nevéhez fűződik az első erdélyi rockopera a Mátyás a vérpadon, a már tíz éve teltházas Ali Baba és vAgy 40 rabló című musical és legutóbbi balettje, A Notre Dame-i toronyőr mely zenéjét és előadását a kolozsvári G.Dima Zeneakadémia SCENA díjjal jutalmazta.  

 

Oktatott tárgyak: Audiovizuális eszközök használata, Digitális hangszerkesztés, Hangdizájn, Utómunka: vágás, hang. 


Fogadóórák: Péntek 13-14, 5-ös terem, Central

TÁRSULT OKTATÓK

BIRÓ Boróka

BIRÓ Boróka

borokabiro@gmail.com

 

Biró Boróka film, reklám és dokumentumfilm operatőr. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát alap és mesteri képzésen filmoperatőri szakon. Még a tanulmányai alatt kezdett hazai és nemzetközi és nemzetközi filmforgatásokon dolgozni mint kamera asszisztens, fókusz puller és kamera operatőr. Filmjei: a Sieranevada (r. Cristi Puiu), Sons of Liberty (Kari Skogland), Dragonheart 4 (Patrik Syversen), What Happened to Monday (Tommy Wirkola), Touch Me Not (Adina Pintilie, Ursul de aur), Tatal Muta Muntii (Daniel Sandu), Ruxx (Iulia Rugina, HBO), Wednesday (Tim Burton, Netflix).

 

A Planșa (Andrei Gheorghe) nagyjátékfilmben végzett operatőri munkájáért Tânăra Speranță Gopó díjat kapott. Több fontos operatőri masterclasson vett részt, mint az Imago Cinematography Masterclass, ASC Cinematography Masterclass. A Sarajevo Talents 2017 és a Berlinale Talents 2021 végzőse.

CSOMA Sándor

CSOMA Sándor

sandor.csoma@ubbcluj.ro

 

Csoma Sándor budapesti filmrendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (Filmrendező művész MA), Metropolitan Egyetemen (Mozgóképművész MA) és a Károli Gáspár Református Egyetem (Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész) szerzett diplomát.

Elsősorban a narratív filmekre fókuszál. Több rövidfilmet is írt, rendezett. Jelenleg az első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek című filmdráma utómunkálatain dolgozik. Rövidfilmjei (Casting, Nem történt semi, Tabula rasa) számos magyarországi és nemzetközi díjat nyertek (Magyar Filmdíj, Busho Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, Golden Eye Film Festival, Imago Film Festival stb.)

 

Oktatott tárgyak: Vizuális kísérlet a rövidfilmben, Film és televíziós díszlet


Fogadóórák: 

JAKAB-BENKE Nándor

JAKAB-BENKE Nándor

nandor.jakab@ubbcluj.ro

 

Jakab-Benke Nándor filmkritikus, műfordító, a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál főszerkesztője. 2004-ben szerzett diplomát a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen újságírásból, ugyanitt végezte el a magiszteri képzést kommunikációs szakirányon. Film- és tévérendezői diplomát a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen kapott 2008-ban, azóta dolgozik szerkesztőként, filmkritikusként, a Filmtett Workshop (közismertebb nevén: Filmtett-tábor) és a Filmtettfeszt szervezőjeként. 2008-2013 között a Kukker.ro videós portál szerkesztője volt, ahol olyan videósorozatokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, mint pl. a Székely nyelvlecke magyaroknak, a Nem szabványos rénszarvas, vagy a Lolek és Balek. A forgatókönyvírás egyik Bibliájaként számon tartott Story – A forgatókönyv anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei (Robert McKee) című könyv társfodítója. Az erdélyi filmkészítés lehetetlenségéről forgatott filmjüket, az Antigoné – avagy Erdélyben, filmet, együtt című mockumentary-vígjátékot vetítették a 2010-es Magyar Filmszemlén, illetve a 10. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) is.

KALAMÁR Gáspár Gábor, doktori hallgató

KALAMÁR Gáspár Gábor, doktori hallgató

gabor.kalamar@ubbcluj.ro   

 

 

Kalamár Gáspár Gábor fő szakterülete a reklámfilm-produkció. Alapítója és kreatív igazgatója a Gavart Productions cégcsoportnak.  

Alapképzésen művészettörténetet tanult a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. Mesteri fokozatát az Európai Tanulmányok és Nemzetközi Kapcsolatok Karán szerezte vizuális és kulturális antropológia területén. Ösztöndíjprogramok révén (DAAD, Go Styria, Erasmus) Ausztriában és Németországban számos filmes kurzuson vett részt.

Tanulmányai után a Sapientia EMTE Tudományos Kutatásszervezési Osztályán dolgozott kiadói koordinátorként. A rektori hivatalba való előléptetése után  a kari PR referensek tevékenységét irányítva  központi PR-felelősként dolgozott. Csapatával a régió legnépszerűbb egyetemi reklám-videóit és kampányait vezette.   

Később  fiatal filmesek és fotósok segítségével  saját céget alapított. Az általa jegyzett Gavart Productions vizuális tartalmat gyárt számos nemzetközi vállalatnak, amelyek közé olyan cégek tartoznak, mint a Bosch, Emerson, Mol Romania, Ursus, KÉSZ Group, Accenture, OTP Bank, Office Depot, L’Oréal Professionnel, Zenitech

 

2019 óta a Színház és Film Kar oktatója.

 

Jelenleg tanított tárgyak: Audiovizuális eszközök használata, Reklámfilm I-II.
Előző években tartott kurzusok/ szemináriumok: A film és televízió kép alapjai, Filmlabor, Vizuális antropológia


Fogadóórák: ONLINE

MIKLÓS Sándor, doktori hallgató


MIKLÓS Sándor, doktori hallgató

sandor.miklos@ubbcluj.ro  

 

Miklós Sándor szakterülete a digitális videó vágás és utómunka.    

A közszolgálati kisebbségi média elkötelezettje. Több, mint tizenöt éve a kolozsvári Román Állami Televízió munkatársa. Munkásságát 2016-ban a csatorna Csép Sándordíjjal jutalmazta.   

Számos díjazott televíziós műsor és dokumentumfilm vágója.   

Informatikai mérnök és programozó. A televíziós és filmes számítógépes technika és technológiák kiváló ismerője.  

Szabadidejében néptánc-oktató és koreográfus, valamint kulturális programok szervezője.   

 

Oktatott tárgyak: A filmes és televíziós vágás alapjaiAudiovizuális produkció (2): montázs, Utómunka: vágás és hangdizájn, Speciális effektusok az utómunkálatban, Filmes utómunka (mesteri). 


Fogadóórák: Csütörtök 08-09, 11-es terem, Farkas utca 4. szám

REISZ Gábor

REISZ Gábor

Docens

gabor.reisz@ubbcluj.ro

Reisz Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, dalszerző és tanár. 2011-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakán. Hírnevet a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) című filmjével szerzett, mely alkotását számos nemzetközi elismeréssel díjazták (Torino Film Festival, Jameson CineFest, stb.). Ezt követte a Rossz versek című nagyjátékfilmje, mely a 2019-es Magyar Filmhéten elnyerte a legjobb film és a legjobb rendező kategóriát is.

Oktatott tárgyak: Rendezés (mesteri), Dramaturgia (mesteri)


Fogadóórák: 

VISKY Ábel

VISKY Ábel, drd. 

abel.visky@ubbcluj.ro  

 

Filmrendező. 2019 óta a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Kutatásában a fikciós rendezői megoldások dokumentumfilmes alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik. Munkáiban kiemelten fontos szerepet játszik a fikció és a dokumentum egymást kiegészítő használata. Forgatókönyvíróként, rendezőként és vágóként is aktív. Filmjeit számos fesztivál műsorra tűzte: a kanadai Hot Docs Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, a franciaországi Fipadoc Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, az argentin Buenos Aires Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, a brazil Sao Paolo Nemzetközi Filmfesztivál, a kínai GZDOC Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, az olaszországi Trieste Nemzetközi Filmfesztivál, a franciaországi Augbagne Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, illetve a spanyolországi Cinema Jove Nemzetközi Filmfesztivál mind vetítették alkotásait.  

Munkáit számos díjjal jutalmazták. Elnyerte az angliai Watersprite filmfesztivál legjobb rendező díját, a Magyar Független Filmfesztivál legjobb rendező díját, a bulgáriai UNICA Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Ezüst-díját, illetve a budapesti Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál különdíját is.  

Oktatott tantárgyak: A filmesszé (mesteri), A játékfilm (mesteri). 


Fogadóórák: 

VOLT OKTATÓINK

XANTUS Gábor

XANTUS Gábor, PhD 

Egyetemi tanár 

gabor.xantus@ubbcluj.ro 
 

Operatőr, rendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár.  

Szakmai pályájának kezdetei  egészen fiatal korára tehetők, amikor még tizenéves amatőr filmesként 16 mm-es filmre kezdett forgatni. A Román Televízió 1970-es években szerveződött tudósítói hálózatának akkor legfiatalabb külső munkatársa volt, majd a továbbiakban ugyanebben az intézményben bejárta a szakmai ranglétra minden fokozatát.  

Operatőri munkáinak  jelentős részét  filmszalagra forgatott alkotások képezik.  

Egyike volt azoknak a operatőröknek, akiket a Fujifilm Romániában gyártott filmnyersanyagainak tesztelésére kértek fel. Ezáltal lehetősége nyílt a filmre forgatott produkciók széles skáláján történő alkotásra.  

Szakmai tapasztalatát az RTV számos, különböző műfajokra szakosodott szerkesztőségével együttműködve alapozta meg.  

Bukaresti egyetemi tanulmányait követően doktori értekezését a dokumentumfilm, ezen belül a dokumentum-portré műfajában írta, és védte meg.  

A romániai rendszerváltást követően megalapította az első független, magyar filmes  és televíziós stúdiót (1990), majd az egyházi székhelyű kolozsvári Filotheos vallási és kulturális televíziós alkotóműhely létrehozatalában és működtetésében vett részt (1997). Ötletgazdája, kezdeményezője, egyik alapítója, oktatási irányának egyik kidolgozója, majd rövid ideig oktatója volt a Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szakának (2002/2003).  

A romániai forradalom első óráival kezdődően filmkamerával dokumentálta a rendszerváltó eseményeket, részt vett a korábban elnémított és lezárt Kolozsvári Rádió újraindításában, elkészítette ennek első szabad, magyar nyelvű műsorait, majd kezdeményezte  a Kolozsvári Televízió megszervezését, a magyar nyelvű adások bevezetését az induló regionális stúdió műsorstruktúrájába, saját eszközeivel segítette ennek műszaki felszerelését és kezdeti adásainak elindítását.  

Szakterülete a dokumentumfilm.   

Száznál több szerzői dokumentumfilmet készített a dokumentum-portré, a filmszociográfia, a kultúrtörténet, a történelmi film-monográfia, a művészfilmek, valamint az ismeretterjesztő dokumentumfilmek műfajában. Témái zömmel a romániai magyar kisebbségi létet, annak sorskérdéseit, hagyományait, történelmét, kultúráját, illetve művészetét dokumentálták.  

Televíziós játékfilmekben  operatőrként  dolgozott, társszerzőként több száz alkotást jegyzett.  

Tizenhat világjáró, felfedező filmes expedíción a Föld minden kontinensén és szigetvilágaiban forgatott. Eljutott olyan térségekbe is, ahol addig nem járt még kamera. Többször forgatott Afrikában, Ausztráliában, Észak és Dél Amerikában, Kubában, Pápua Új Guineában, Hawaiion, Galapagoson, Óceánia térségében, Komodon, Borneón, az indonézi, mikronéz, polinéz, melanéz  szigetvilágban, illetve az Antarktiszon.  

Szakmai workshopokon és mesterkurzusokon a filmszalagra történő alkotás művészetébe, valamint az extrém, atipikus körülmények között történő filmkészítés gyakorlatába vezette be hallgatóit és fiatal pályatársait.  

Rangos szakmai egyesületek tagja, huszonkét fesztiváldíj birtokosa. 

 

Oktatott tárgyak: A dokumentarista rövidfilm (mesteri), A dokudráma és a pszeudo-dokumentumfilm (mesteri). 

BÁTORI Anna

BÁTORI Anna, PhD 

Egyetemi docens 

anna.batori@ubbcluj.ro  

Bátori Anna a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Film-és Média Intézetének docense. Doktori fokozatát a Screen akadémiai folyóirat támogatásával szerezte meg a skóciai University of Glasgow Film, Színház és Televízió tanszékén. Kutatási területei közé tartoznak a fenomenológiai, kognitív filmtudományok, illetve a nemzeti filmgyártás és a műfaji film geneológiája. 2018-ban jelent meg a Space in Romanian and Hungarian Cinema (New York: Palgrave Macmillan) című tudományos kötete, melyet 2020-ban a The Extreme Cinema of Eastern Europe (Edinburgh: Edinburgh University Press) című könyv követett. Tanulmányaival többek között a Historical Journal of Film, Radio and Television, Studies in Eastern European Cinema, VIEW: Journal of European Television History and Culture, Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies Colloquia Humanistica, AM Journal of Art and Media Studies című akadémiai folyóiratokban találkozhatunk.  

 

Oktatott tárgyak: Bevezetés a filmes nyelvezetbe, Filmesztétika, Visual Anthropology (mesteri). 

Link: https://ubbcluj.academia.edu/AnnaBatori 

MEDVIGY Gábor

Medvigy Gábor (1957-2023)

Balázs-Béla díjas operatőr, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze.
1986-ban végzett Koltai Lajos osztályának tagjaként a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán. 2001 óta ugyanezen intézmény oktatója is.
Operatőri munkáját többek között Tarr Béla (Sátántangó, 1994, Werckmeister Harmóniák, 1999), Makk Károly (Így, ahogy vagytok, 2009), Kamondi Zoltán (Kísértések, 2002, Dolina, 2006) és Janisch Attila (Hosszú Alkony, 1996, Másnap, 2004) nagyjátékfilmjeiben láthatjuk. Számos hazai, és nemzetközi filmfesztivál díjazottja.