Elrajtolt a Magyar Egyetemi Filmdíj program

Elrajtolt a Magyar Egyetemi Filmdíj program

A 2022-23-as tanév második féléve egy új filmoktatási projektbe, illetve a köré kiépült hálózatba való bekapcsolódást is jelenti a BBTE Magyar Film és Média Intézete számára. A Magyar Egyetemi Filmdíjról (MEF) van szó,  amely a Magyar Filmtudományi Társaság (MFT) Filmoktatás Módszertan Munkacsoportja, név szerint dr. Pócsik Andrea és dr. Füzi Izabella kezdeményezésére indult 2021 tavaszán. Az intézményközi filmoktatási projekt mintájául az Európai Egyetemi Filmdíj /EUFA szolgált, amely 2016-ban a Filmfest Hamburg alapításában és a Network for European Cinema and Media Studies/NECS támogatásával indult, és amely jelenleg az Európai Filmakadémia/EFA egyik évenként kiosztott díja a megelőző év európai filmtermésének értékeléseképp.

Míg az Európai Egyetemi Filmdíjban ebben a tanévben huszonhat európai ország egy-egy egyeteme vesz részt, a 2016-os év tizenhárom résztvevőjéhez képest, a Magyar Egyetemi Filmdíj résztvevőinek száma is növekvő tendenciát mutat a két évvel ezelőtti induláshoz képest. Akkor nyolc magyar nyelven is filmet és médiát oktató egyetem vett részt a 2019-es év termését szemléző féléves programban, ez a szám 2023-ra tízre nőtt. Minden intézményben tanóra, illetve tanórák, esetenként filmklub keretében is foglalkoznak a programba foglalt filmekkel. 2023-ban a következő filmeket nézzük:

 

Március 3, 17.30, Külön falka (r.: Kis Hajni, 2021, 98′)

Március 10, 16 óra Rengeteg 2 Mindenhol látlak (r.: Fliegauf Bence, 2021, 112′)

Március 17, 17.30 Természetes fény (r.: Nagy Dénes, 2021)

Március 24, 17.30 Legjobb tudomásom szerint (r.: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint, 2021, 117′)

Március 31, 17.30 Toxikóma (r.: Herendi Gábor, 2021, 124′)

Április 21, 17.30 Dívák (r.: Kőrösi Máté, 2021, 85′)

 

Úgy az EUFA, mind a MEF koncepciója szerint a megelőző évben bemutatott – következésképp két évvel korábban gyártott – filmek közül választ ki egy szakmai előzsűri öt, illetve hat alkotást. Ezek egyetemi tanórán, avagy filmklubban vetítési jogait a MFT programkoordinátorai elkérik a forgalmazóktól, producerektől – akik örömmel veszik a megkeresést, hisz a programokba bekerülés azt jelenti, hogy Európa, illetve magyar nyelvterület-szerte többszáz érdeklődő, és képzett egyetemi hallgató fogja megnézni a kiválasztott filmeket, hallgat meg hozzájuk fűződő szakmai beszélgetést, illetve beszélget és esetenként ír ezekről a filmekről, szakmailag előkészített és irányított módon.

A hat-hét alkalom során, amikor a MEF-filmek közös vetítések körében megnézésre kerülnek, oktatók, klubvezetők és hallgatók „tisztafejként” szembesülnek olyan filmekkel, amelyek eseténként még moziforgalmazásban sincsenek, nem kristályosodott ki az értelmezési, értékelési szempontrendszerük – egyszerre tudnak tehát laikusként és szakértőként viszonyulni hozzájuk. A MEF hat filmjéről a résztvevő csoportok minden tagja szavaz, a csoportszavazatok nyomán pedig kialakul egy rangsor – a legjobbnak tartott magyar filmek rangsora. A nyár elején sorra kerülő MEF-döntő során – amelynek mondhatni hagyományosan a budapesti Metropolitan Egyetem ad otthont – minden résztvevő intézmény és tanóra részéről a delegált egy-két hallgató a többi kollégával együtt vesézi ki a filmeket, képviselve csoportjaik véleményét is.

A félév során a Szegedi Tudományegyetem szervezésében online szakmai beszélgetések kapcsolódnak a filmekhez, a budapesti döntőn pedig a MEF-filmek alkotói gárdái személyesen is jelen vannak, ezáltal is dúsitva a hallgatók, résztvevők filmes tapasztalatait. Az azévi díjazott ünnepélyes keretek között a MFT éves konferenciáján, novemberben kapja meg a Magyar Egyetemi Filmdíjat.  A 2021-es MEF-díjazott film Kis Anna Csak a családról ne című dokumentumfilmje lett, 2022-ben Schwechtje Mihály Védelem alatt című dokumentumfilmje érdemelte ki az elismerést.

A BBTE Magyar Film és Média Intézetében a 2022-23-as tanév során dr. Zágoni Balázs Kreatív írás (BA másodév), illetve A film és televízió forgatókönyvírás alapjai (BA elsőév) című órái adnak otthont a MEF-programnak, amely március 10-el kezdődően a 43-as moziteremben kerül sorra. A programban résztvesz Intézetünk új oktatója, dr. Virginás Andrea is.

(Pillanatkép a 2023-as MEF első alkalmáról: a szegedi online filmklubban Kis Hajni rendező,

Berkes Júlia producer, és Győri Zsolt (DE) hozzászólásait hallgatjuk, a Külön falka beszélgetős vetítését követően – itt még a 38-as teremben).

Bővebben a Magyar Filmtudományi Társaság oldalán lehet tájékozódni, itt. Találkozzunk a vetítéseken, minden érdeklődőt szívesen látunk!