Harmadik alkalommal szervezi meg a Film és Média Napokat a BBTE Magyar Film és Média Intézete

Harmadik alkalommal szervezi meg a Film és Média Napokat a BBTE Magyar Film és Média Intézete

 

2023. április 27-29. között harmadik alkalommal szervezi meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokat. A konferencia, a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett a tudomány-népszerűsítésre vállalkozik, idén pedig az animációs filmre és a virtuális valóságra fekteti a hangsúlyt. Rendezvényünkön olyan művészek és szakemberek mutatkoznak be, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén.

A Magyar Film és Média Intézet olyan rangos alkotókkal szervez beszélgetést, mint Csuja László filmrendező, akinek Virágvölgy (2018) és Szelíd (2022) című játékfilmjei több nemzetközi filmfesztiválon voltak díjazva, vagy M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs filmrendező, egyetemi tanár, a KEDD animációs stúdió vezetője, akinek életművéből készült válogatás vetítésére hívjuk a nagyérdeműt. A vendégek között szerepel Keresztes Péter filmrendező és videó-újságíró, aki a Háborúban nincs jó búcsú (2022) című televíziós riportjával a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

Az esemény keretében vetítéssel egybekötött szakmai beszélgetésre kerül sor Ukrajna.most – filmen és médiában címmel, mely alkalommal bemutatásra kerül Csuja László Kilenc hónap háború (2019) című díjnyertes dokumentumfilmje is.

A Film és Média Napok idén a mesterkurzusokra fekteti a hangsúlyt, megszólítva a középiskolásokat is: Animálok a lábamon címmel M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs filmrendező, egyetemi tanár, a KEDD animációs stúdió vezetője, míg VR/360 fokos videó készítés címmel Kalamár Gábor egyetemi oktató tart foglalkozást.

Rendezvényünk fontos célkitűzése a jelenlegi és a már végzett hallgatók szakmai eredményeinek bemutatása. Sándor Zsuzsa, Szitai Eszter és Simon Norbert alumni-találkozó keretében mutatkoznak be: mindhárman az animáció vagy a VR területén folytatják tevékenységüket. Az esemény teljes ideje alatt megtekinthető lesz Májai Zsolt harmadéves Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató egyéni fotókiállítása Anima címmel.

A rendezvény a Színház és Film Kar Ferdinánd utcai székhelyén (Regele Ferdinand u. 22–26., Central, 4. emelet.), valamint a belvárosi Művész Moziban (Egyetem u. 3.) látogatható, illetve élőben követhető a Magyar Film és Média Intézet hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/bbtefilm). A fotókiállítás megtekinthető a Planetarium Caféban (Fő tér, 10. szám, II. emelet.)

A BBTE Film és Média Napok nyitott bárki számára, a részletes program elérhető a Facebook-eseményben https://fb.me/e/PFlRkiXo.

Az esemény a 150 éves kolozsvári magyar egyetemi képzés ünnepségsorozatának keretében kerül megszervezésre.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a III. BBTE Film és Média Napokra!