Kolozsváron a Maladype Színház Metropolisz című előadása!

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete májusban vendégül látja a magyarországi 𝗠𝗮𝗹𝗮𝗱𝘆𝗽𝗲 társulatot 𝙈𝙚𝙩𝙧𝙤𝙥𝙤𝙡𝙞𝙨𝙯 című fizikai színházi előadásukkal. A Fritz Lang azonos című, 1927-es fekete-fehér némafilmje alapján készülő táncszínházi előadás rendezője 𝗙𝗲𝗵𝗲́𝗿 𝗙𝗲𝗿𝗲𝗻𝗰, Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas koreográfus.
A Maladype társulat művészetére a szabálytalan színházi megoldások használata jellemző, a testi kifejezés határainak feszegetése, a színházi és nem színházi terek adta lehetőségek tudatos keresése, a színház esztétikai és formai elvárásainak teljes felbontása. Olyan színházcsinálás ez, mely a befogadó színházi szemléletét és reakcióit egyszerre kérdőjelezi meg és fejleszti.
Ebbe a formabontó színházi nyelvbe illeszkedik a 𝙈𝙚𝙩𝙧𝙤𝙥𝙤𝙡𝙞𝙨𝙯 is, amely egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben; szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is. A metropolisz átvitt értelemben maga az ember. Itt bontakoznak ki a gondolatai, az érzései, itt kapnak teret kapcsolatai. A nyüzsgő városok kaotikus szervezettsége folyamatos mozgásban van, összeolvad benne a magányos és a társas lét.
A 𝙈𝙚𝙩𝙧𝙤𝙥𝙤𝙡𝙞𝙨𝙯 egy igen különös gépezet, egy élő organizmus, amely lüktet és lélegzik. A hozzá tervezett minimalista zenei kompozíció pedig olyan sajátos világot teremt az előadásnak, amelyben a különböző kultúrák mozgásképletei organikusan forrnak egybe.
A mozgásszínházi előadás minden érdeklődő számára nyított, nem szükséges a magyar nyelv ismerete. A szervezők kérésére a férőhelyek száma 60 főre korlátozott, kérjük az érdeklődőket, hogy az alábbi linken regisztráljanak:
https://forms.gle/9NcRV6tCMD6ssLef7
𝗝𝗮́𝘁𝘀𝘀𝘇𝗮́𝗸:
Ádám Kornél, Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Andrea, Mesés Gáspár, Pál Zoltán, Zsenák Lilla
𝗔𝗹𝗸𝗼𝘁𝗼́𝗸:
Koreográfus/rendező/zene: Fehér Ferenc
Szakmai konzultáns: Mándy Ildikó
Fényterv: Kovacsovics Dávid
Produkciós vezető: Balázs Katalin
Kreatív producer: Huszár Sylvia
Támogatók: EMMI, MMA, NKA
Photo credit: György Jókúti
𝟮𝟬𝟮𝟮. 𝗠𝗮́𝗷𝘂𝘀 𝟮𝟴, 𝟮𝟬:𝟬𝟬
𝗛𝗲𝗹𝘆𝘀𝘇𝗶́𝗻: 𝗥𝗮𝗱𝘂 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗰𝗮 𝗦𝘁𝘂́𝗱𝗶𝗼́𝘁𝗲𝗿𝗲𝗺
𝗔𝘇 𝗲𝗹𝗼̋𝗮𝗱𝗮́𝘀 𝗶𝗱𝗼̋𝘁𝗮𝗿𝘁𝗮𝗺𝗮: 𝟱𝟬 𝗽𝗲𝗿𝗰