JANIKOVSZKY-DÍJAS LETT ZÁGONI BALÁZS ADJUNKTUS KOLLÉGÁNK

JANIKOVSZKY-DÍJAS LETT ZÁGONI BALÁZS ADJUNKTUS KOLLÉGÁNK

November 6-án a 6SZÍN Teátrumban adták át a Janikovszky-díjat, amelyet J. Kovács Judit drámapedagógus mellett karunk oktatója, Zágoni Balázs író vehetett át Janikovszky Jánostól, a Móra Kiadó tulajdonosától, a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnökétől.
 
Zágoni Balázst Pacskovszky Zsolt, a kiadó főszerkesztője egy Janikovszky Éva nevében írt fiktív lektori jelentés formájában méltatta:
„Egyszer majd jön valaki, talán már meg is született, jön majd, felnő, és ír egy regényt, vagy talán kettőt is, egy különleges, titokzatos gömbről. Igen, egy gömbről. Okos, filozofikus, izgalmas, kalandos, mély, disztópikus ifjúsági regényt, amelyet a felnőttek is kíváncsian olvasnak, mert olyan gyermeki tudás lesz benne, ami bennük is megvolt egykor, és nem is értik, hová tűnt az évek, a hétköznapok monotóniájában. Egy nap jelentkezik ez a valaki itt a Móránál, és a majdani kollégák tudni fogják, hogy ritka kincsre leltek. (…) Aki olvassa a szövegeit, az előtt úgy peregnek majd az érzékletes képek, jelenetek, mintha a betűk filmmé változnának. S persze nem hiányzik majd a szerzőjükből a finom humor sem. S még kevésbé az érzékenység, a gyengék, a kiszolgáltatottak, a koldusok, az elesettek iránti megértés és szeretet. A hit. Mert hit és jövőbe vetett remény nélkül létezhet felnőtt irodalom, de nem létezhet gyerek- és ifjúsági irodalom.”
 
Zágoni Balázs író, egyetemi oktató 2002 decembere óta közöl meséket erdélyi és magyarországi folyóiratokban, antológiákban. Neve a Barni-könyvek révén vált ismertté Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A Barni-mesék közül több irodalomtankönyvekbe is bekerült. Kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Jánosi Andrea rajzaival megjelenő Kincses Képeskönyv című várostörténeti sorozatnak. Több mint tizenöt gyermek- és ifjúsági könyve jelent meg, ezek közül a Fekete Fény sorozat első kötete, A Gömb három díjat is nyert, köztük 2019-ben az Év Gyerekkönyve lett ifjúsági regény kategóriában.