Egyetemisták részvételével áll össze a Mediawave filmes versenyprogram

Egyetemisták részvételével áll össze a Mediawave filmes versenyprogram

A 32 évvel ezelőtt elindított MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál egyik alapvető célkitűzése az volt, hogy a magyar és a nemzetközi filmes színtér friss, izgalmas és értékes alkotásainak minél szélesebb kínálatát vigye Magyarországra. A kilencvenes évek közepétől már megkérdőjelezhetetlenné vált a filmes nevén „Fényírók Fesztiválja – Another Connection” közép-európai hírneve.


Kiscsősz, 2022. március 5-6.

A MEDIAWAVE mai szellemiségében egyre fontosabbá válik az „együttlét” közösségi jellegének az erősítése, a film- és zenei programok mellett. A szervezők első lépésként 2021-től kezdték a szervezésbe bevonni a Kárpát-medencei egyetemek filmszakos hallgatóit (BBTE, Sapientia, SZFE, ELTE, PKE, EKE, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Kaposvári Egyetem), akik a filmválogatástól kezdve a nemzetközi szakmai fórumok megvalósításáig részt vesznek a Mediawave “munkálataiban”. A kezdeményezéshez 2022-ben csatlakoztak először a BBTE Magyar Film és Média Intézetének diákjai (Paniti Roland, Tuchilus Alex, Kopacz Bea, Sándor Lóránd) Kalamár Gáspár Gábor vezetésével. A tavalyi fesztivál változatos programjainak mellékszálaként erősítette a Kárpát-medencei “filmes egyetemek” közötti párbeszédet, és előmozdította a különböző intézményekben tanuló, de a regionális filmes szakma jövőjét együttesen jelentő diákok közötti kapcsolatok épülését.


Kiscsősz, 2023. március 5-6.

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan idén is fiatal egyetemistákra bízták a fesztivál versenyprogramjának a zsűrizését, csakúgy, mint a díjazott alkotók meghívását és a velük való beszélgetések megszervezését az ezt követő periódusban. Diákjaink (Máté Alexandra Diána, Gál Boglárka és Szilágyi Lóránt) 2023. március 2-4. közt a magyarországi Kiscsőszön zsűrizték a filmeket három műfaji csoportban (kisjátékfilm, animáció és dokumentumfilm), közel 30 egyetemi hallgató társaságában. Fotóink is tanúsítják, hogy a Mediawave Fényírók Fesztiválja továbbra is a kreatív együttlét otthonos terepe.